Ostrá čočková polévka s mrkví

Ostrá čočková polévka s mrkv�

Tahle polévka patří u nás doma k dlouhodobým favoritům. Má kulatou a zároveň ostrou chuť, je výrazně kořeněná a vaří se ze samé zeleniny, především z mrkve. Příprava polévky je opravdu snadná. Pokud jste to podle indicií ještě nepoznali, recept pochází z Indie.

Recepty

  • 125g červené čočky
  • 1,2l zeleninového vývaru
  • 4 mrkve
  • 3 rajčata
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky čili
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 dl mléka
  • 150g bílého jogurtu
  • sezamový olej nebo ghí
  1. Čočku propláchneme v cedníku studenou vodou a nasypeme do hrnce. Zalijeme 850ml zeleninového vývaru.
  2. Cibuli, česnek a rajčata pokrájíme na drobno, mrkev na kolečka a vše přidáme do hrnce.
  3. Uvedeme do varu a na mírném plameni pod pokličkou vaříme 30 minut.
  4. Mezi tím rozpálíme na pánvi olej a asi minutu zasmažujeme koření (koriandr, kmín, kurkumu a čili). Sundáme z ohně a vmícháme citronovou šťávu.
  5. Polévku sundáme z ohně a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme osmažené koření, zbytek vývaru a vaříme ještě 10 minut na mírném plameni.
  6. Vmícháme mléko. Polévku podáváme s kopečkem bílého jogurtu ozdobenou koriandrovou nebo petrželovou natí.

Se smažením čili opatrně! Mějte raději otevřené okno nebo zapnutou digestoř a výpary nedýchejte. Už se mi párkrát tímto způsobem podařilo zamořit byt.

Recept je z mé oblíbené kuchařky 1000 klasických receptů z celého světa.

komentáře 3 »

  1. slezte z toho lustru Donalde, vidím vás!!!

    gratuluji k dalšímu chutnému novorozeni. představovací článek u mne vás nemine 🙂

  2. Mr. Carrot said

    Díky a těším se. I když spíš než blog je tohle zásobárna povedených receptů… přidávám je postupně tak, jak je vařím.

  3. aljsoa said

    recept jednoduchy ale chutny, ako zdrava vecera podla mna idealne, akurat som pouzila ryzove mleko.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Napsat komentář