Salát s brokolicí a madlemi

Salát s brokolic a madlemi

Brokolice kromě toho, že je zdravá, je i velmi dobrá (pokud vás ji v dětství nenutili jíst – mě naštěstí nenutili). Do salátu se hodí nejlépe blanšírovaná, i když jíst se dá i syrová, ale není to ono. V tomhle salátu ji doprovázejí křupavé papriky a křehké mandle.

Recept

15 minut/4 hodiny (odležení)
2-4 porce

  • 1 brokolice
  • 2 větší zeleninové papriky (nejlépe červená a žlutá)
  • 50g madlí
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce arašidového oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky medu
  • pepř
  1. Brokolici nakrájíme na růžičky a blanšírujeme 5 minut ve vroucí vodě. Propláchneme a necháme okapat.
  2. Mezitím spaříme mandle a oloupeme je. Papriky nakrájíme na zhruba půlcentimetrové proužky.
  3. Sezamová semínka pražíme nasucho za stálého míchání asi minutu, než chtí barvu začnou vonět. Pak je smícháme s olejem, sójovou omáčkou, medem, citrónovou šťávou a pepřem.
  4. Brokolici, mandle a papriku smícháme a přelijeme zálivkou. Uložíme do lednice nejlépe přes noc.

V původním receptu byla ještě mladá kukuřice, kterou jsem vynechal, neboť ji u nás doma nemá nikdo moc rád. Zmenšil jsem také množství sojové omáčky, dvě lžíce jsou na takové množství zeleniny příliš.

Recept je převzat a upraven z kuchařky 1000 klasických receptů z celého světa.

Reklamy

1 komentář »

  1. maros said

    Dost exlukzivný šalat,pripomina sladšiu chut azijskej kuchyne

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: