Jak správně připravit…?

Při svých kulinářských výletech často narážím na problém, jak se správně vaří to či ono. Jaký postup zvolit při přípravě rýže? Fazolí? Špaget? Pohanky? Ve skutečnosti málokdy existuje jen jeden správný postup. Jinak se vaří potraviny v různých krajích, jinak se připravují pro různé účely. Ovšem každý kuchař má své oblíbené a vyzkoušené postupy, které používá, pokud ho kuchařská kniha neinstruuje jinak. Zde jsou mé postupy na přípravu rýže, fazolí, špaget a (překvapení!) pohanky.

Rýže

0/12 minut
2 porce

  • 150g rýže
  1. Rýži propláchneme vlažnou vodou (nikoli studenou, neboť se nesmí „leknout“) a dáme do hrnce.
  2. Zalijeme studenou vodou tak, aby hladina sahala asi centimetr nad rýži. Vodu osolíme. Pokud chceme rýži ochutit, můžeme do hrnce přidat cibuli se zapíchanými hřebíčky.
  3. Přivedeme k varu a pak vaříme na mírném plameni pod pokličkou, dokud se voda nevypaří a rýže není měkká.
  4. Vypneme plamen, rýži načechráme vidličkou.
  5. Pokud chceme, můžeme nechat rýži dojít ještě 10 minut.

Toto je klasický způsob vaření v páře, který se ideálně hodí na kvalitní dlouhozrnou rýži (nejlepší je samozřejmě basmati, „královna rýží zalévaná vodou z horských ledovců,“ jak praví menu v jedné Holešovické restauraci).

Fazole

0/20 minut + 12 hod. namáčení
3 porce

  • 250g libovolných fazolí
  1. Fazole namočíme přes noc do studené vody.
  2. Důkladně opláchneme a vaříme v nové osolené vodě na mírném plameni pod pokličkou dokud nezměknou. Na množství vody nijak zvlášť nezáleží.
  3. Přebytečnou vodu slijeme.

Syrové fazole obsahují jedovaté látky, proto je vodu třeba vyměnit! Ze stejného důvodu se fazole nejedí syrové ani se nenakličují.

Špagety

0/10 minut
2 porce

  • 200g semolinových bezvaječných špaget z tvrdé pšenice
  1. Do hrnce dáme vařit velké množství osolené vody (nejméně 1l na 100g špaget).
  2. Když voda prudce vře, dáme do ní špagety a přikryjeme pokličkou. Jednou zamícháme a mírně stáhneme plamen.
  3. Špagety vaříme „a la dente“ neboli na skus. Tvrdost špaget musíme zkoušet a to buď ochutnáváním nebo (zkušenější) půlením o stěnu hrnce vidličkou.
  4. Uvařené špagety slijeme, ale trochu vody ze špaget v hrnci ponecháme. Špagety vrátíme do hrnce, přidáme olivový olej a promícháme.

Bez mučení přiznávám, že se mi ještě nikdy nepodařilo uvařit špagety tak, aby chutnaly přesně jako v nejlepších italských restauracích. Nejde o konzistenci (tu dokážu trefit), ale o chuť. Možná jsou na vině použité suroviny, zatím jsem nezkoušel domácí špagety z krámků s pravým italským zbožím. Dosáhnu-li v této věci nějakého pokroku, rozhodně to tady na blogu pořádně oslavím.

Pohanka

0/20 minut
2 porce

  • 250g loupané pohanky (kroupy nebo lámanka)
  1. Pohanku důkladně propláchneme horkou vodou, aby se zbavila hořkosti.
  2. Vsypeme do vroucí vody (poměr 1:1) a minutu vaříme.
  3. Přiklopíme pokličkou a dáme do peřiny na 15-25 minut, než se všechna voda vsákne.
Reklamy

1 komentář »

  1. dekuji za navod jak pripravit ryzy. Vzdy se mi lepila, ale ted se mi po prvy krat podarila 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: