Losos s hořčicovou omáčkou

Losos s hořčicovou omáčkou

„Na lososovi není co zkazit,“ říkávala moje maminka. To je pravda. Losos má sám o sobě takovou chuť, že ho stačí dát na pár minut na pánev a je hotovo. To ale neznamená, že losos se nedá připravit zajímavěji. V tomto receptu ho doplníme o pikantní hořčicovou omáčku a jako přílohu budeme servírovat místo tradičních máslem maštěných brambor pyré ze sladkého hrášku.

Recept

10/10 minut
3-4 porce

  • 600g lososa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • 50ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • bílý pepř
  1. Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na čtyři díly. Každý omyjeme, pokapeme citronem, jemně osolíme a opepříme.
  2. Česnek nakrájíme na tenké plátky. V mističce smícháme 2 lžíce citronové šťávy, vývar, med a hořčici. Ochutíme pepřem a solí.
  3. Rozpálíme pánev a vložíme do ni lososa kůží navrch (i když teď už tam žádná kůže není). Pečeme 2-3 minuty, pak lososa obrátíme. Za další 2 minuty je hotovo. Rybu dáme vedle na talíř a přiklopíme.
  4. Papírovým ubrouskem vytřeme z pánve většinu tuku. Krátce (1/2 min) osmažíme česnek, pak přilijeme obsah mističky. Na mírném plameni vaříme, dokud omáčka nedosáhne požadované konzistence.

Hráškové pyré připravíme následovně:

  • 400g mraženého hrášku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 20ml zeleninového vývaru
  • 2 lžičky bazalky
  • 2 lžíce petrželky
  • 25g slunečnicových semínek
  • olej
  • sůl
  1. Cibuli a česnek najemno pokrájíme. V pánvi zahřejme olej a cibulku osmažíme do sklovata. Přidáme česnek a smažíme další minutu.
  2. Přidáme vývar, hrášek, bazalku a petržel a vaříme pod pokličkou asi 5 minut (dokud hrášek nezměkne).
  3. V mixéru najemno rozmixujeme spolu se slunečnicovými semínky a trochou soli.

Recept jsem převzal a lehce upravil z databáze Word Healthiest Foods.

Advertisements

1 komentář »

  1. Florentyna said

    Takový pěkně našlápnutý blog, ale už dlouho žádné nové články!
    Škoda…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: